Ötletes, mert mindig kéznél van

A kéz vénái segítségével fizethetnek egy svéd város vásárlói

Szkenner elé tartva már puszta kezükkel is fizethetnek a svéd Lund város vásárlói egy új technológia révén, a fizetés majdnem úgy történik, mintha kártyával végeznénk, csak épp üres kézzel.

2014.04.15 18:45MTI
Forrás: Freedigitalphotos twobee

A gép felvételt készít a kéz vénáiról. Amennyiben ez a kép megegyezik a tárolt mintával, megtörténik a fizetés. Lund 15 üzlete és étterme beszerezte már a szükséges technikát - közölte a helyi egyetem.

A Lundi Egyetem egy leendő mérnökének ötlete alapján dolgozta ki a rendszert. Az egyetemista fejéből két éve pattant ki az ötlet, amikor éppen fizetni készült egy üzletben.

"Az ember vénáinak mintázata abszolút egyéni, ezért ez a rendszer semmi esélyt nem ad a csalásra" - hangoztatta Fredrik Leifland, az egyetem munkatársa.

Aki részese akar lenni a projektnek, annak vénái képét háromszor beszkennelik, majd meg kell adnia társadalombiztosítási és telefonszámát. Utóbbira sms-ben kapja meg az aktiváláshoz szükséges linket. Az így kifizetett összegeket havonta kétszer vonják le a bankszámláról.

Lundban már 1600-an igényelték a szolgáltatást.

A kézerek szkennelésének technológiája nem új, de eddig nemigen használták fizetésre. A CEBIT számítástechnikai vásáron Hannoverben idén bemutattak egy olyan notebookot, amely szintén az erek szkennelése alapján azonosítja használóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.