65 millió éves

11 méteres, 7 tonnás T.Rex tart Washington felé

Rendőrségi kísérettel szállítják a washingtoni Smithsonian Intézetbe annak a Tyrannosaurus rexnek a ritka és szinte teljesen ép csontvázát, amely mintegy 65 millió évvel ezelőtt élhetett a Sziklás-hegységben.

2014.04.13 17:27MTI
Fotó: YouTube.com

A héttonnás csontvázat teherautón indították útnak Montana székhelyéről, Helenából. A több száz csontdarabot 16 ládába csomagolták be, amelyeket egy 26,5 méter hosszú pótkocsis kamion szállítja az amerikai fővárosba. A csontok épségének biztosítása érdekében a kamionba beszerelt műszerek folyamatosan mérik a légnyomást a ládákban.

Ez a legnagyobb T.rex csontváz, amelyre az Egyesült Államok területén bukkantak: a több mint 11 méter hosszú fosszíliát Montana államban találták 1988-ban, és a Sziklás-hegység múzeumában vetették alá tudományos kutatásnak.

A csontvázat a Smithsonian Intézetben 2019-ben nyíló kiállításon fogják bemutatni a múzeumlátogatóknak, 50 évre kapta kölcsön a montanai múzeumtól a washingtoni intézmény.

A Wankel T.rex nevű leletet megtalálójáról Kathy Wankelről nevezték el. Paleontológusok szerint 18 éves volt, amikor elpusztult, és a szakemberek a második legjobb állapotban tartott amerikai fosszíliának tartják a chicagói Field Múzeum híres Sue névre keresztelt T.rex csontváza után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.