A KönyvTÁRlaton

Pest és Buda Mátyás király korában

A Hunyadi Mátyás korabeli Budát és Pestet mutatja be a KönyvTÁRlat április 17-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

2014.04.13 02:30MTI
freedigitalphotos.net/cescassawin

A közönség választ kaphat többek között arra, hogy milyen volt Mátyás budai palotája, hol állt az általa építtetett pesti városfal, hogyan került a föld alá, milyen volt a város és hogyan éltek lakói a 15. század második felében - közölte az intézmény az MTI-vel.

Zádor Judit régész-történész Pest Mátyás király korában címmel, Mikó Árpád művészettörténész A középkori budai királyi palota reneszánsz kövei címmel tart előadást.

A reneszánsz hangulatát az Excanto együttes koncertje idézi meg, az erre az estére berendezett mini-tárlaton pedig a Ransanus-corvina facsimiléjét, tudományos szakmunkákat, régi metszeteket és egyéb régi nyomtatványokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hunyadi Mátyást 550 éve, 1464-ben koronázták magyar királlyá Székesfehérváron. Ennek tiszteletére mutatja be az OSZK - mint Mátyás király világhírű könyvtára, a Bibliotheca Corviniana számos kötetének őrzője - Mátyás egykori székhelyét, az ekkor fénykorát élő, mára teljesen átépített budai királyi palotát, valamint Pestet, Mátyás kedves városát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.