Amikor üldözik őket

Harci repülőkhöz hasonlóan manővereznek a gyümölcslegyek

A harci repülőkhöz hasonlóan manővereznek, változtatnak hirtelen irányt repülés közben a gyümölcslegyek, ha ragadozó üldözi őket.

2014.04.11 16:57MTI
freedigitalphotos.net/SweetCrisis

Ezek a rovarok éles, 90 fokos hajtűkanyarokat tesznek, hogy elmeneküljenek a támadó elől - magyarázták a Seattle-i Washington Egyetem kutatói a Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatók három rendkívüli gyorsaságú videokamerát használtak, amelyek másodpercenként 7500 képet tudnak készíteni. Annak a 40-50 muslicának a szárny- és testmozdulatait vették filmre, amelyek egy hengerben röpködtek, miközben ragadozó képét villantották fel előttük - olvasható a BBC hírportálján.

Michael Dickinson, a kutatás vezetője elmondta, többet szerettek volna megtudni arról, hogyan dolgozzák fel a legyek a vizuális információt. Gyorsan értelmezik a látványt... Már születésüktől rendkívül ügyesen repülnek. Olyan ez, mintha egy újszülöttet beültetnénk a vadászrepülő pilótafülkéjébe, ő pedig pontosan tudná, mit kell tennie" - magyarázta Dickinson.

Precízen és sebesen számítják ki, hogyan kerüljék el a veszélyt, és ehhez olyan apró agy áll rendelkezésükre, mint egy sókristály - fogalmazott Florian Muijres, a kutatás egy másik résztvevője.

A videofelvételek elemzésében az volt a legmeglepőbb, hogy az éles irányváltásoknál alig volt érzékelhető a szárnyak csapásszámának változása. Dickinson szerint ez azt mutatja, hogy a légy idegrendszere nagyon finom skálán képes irányítani a mozdulatokat.

A kutatók megfigyelték, hogy a legyek tökéletes irányváltást hajtanak végre öt ezredmásodpercen belül a testük elfordításával és szárnyuk finom kis legyintésével. A kutatás következő lépése az lesz, hogy megvizsgálják, mi történik a rovar agyában, amikor ezeket a rendkívül gyors irányváltásokat végrehajtja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.