Metanephrocerus belgardae

Kiránduláson találta, szenzáció lett belőle

Kiránduló amerikai kislány bukkant a leletre évekkel ezelőtt, egy múzeumnak adta, most pedig a tudósok új fajként azonosították.

2014.04.10 17:55MTI
Így nézhetett ki élőben a Metanephrocerus belgardae

A 9,3 milliméter szárnytávolságú csupaszemlégy mintegy 50 millió éves - állapította meg a drezdai Senckenberg Természettudományi Múzeum Christian Kehlmaier vezette kutatócsoportja.

A leletet Washington állam Republic nevű kisvárosa mellett fedezte fel Azure Rain Belgarde diáklány egy kiránduláson, majd a bevitte a helyi múzeumba. Az új faj a kislányról kapta a nevét: Metanephrocerus belgardae.

A kutató szerint a nagyszemű rovarnak világszerte több mint 1400 faját ismerik, és igen ritkán kerülnek elő megkövült leleteik. Fosszíliák alapján csupán három ősi csupaszemlégyfajt írtak le eddig: a most felfedezetten kívül a balti borostyánkövekbe zárt Metanephrocerus groehenit és a Metanephrocerus hofeinsorumot - olvasható az Arthropod Systematics & Phylogeny című szaklapban ismertetett kutatásukban.

A csupaszemlégy mókás teremtmény: teljes termete majdnem harmadát teszi ki a fej, mely szinte csak az óriási szemekből áll. Ezekkel az összetett szemekkel indul kabócák és szúnyogok keresésére, melyek lárváik nevelkedési helyéül szolgálnak.

Kehlmaier hozzátette: a csupaszemlegyek életmódja és kinézete körülbelül 70 millió éve fejlődött ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.