Bébibaba

Tarajos sül született a Nyíregyházi Állatparkban

Születésekor az állat egész testét szőr borította, szeme nyitva volt és már megtalálhatóak voltak rajta a puha tüskék is, amelyek pár órán belül megkeményedtek.

2014.04.09 12:56MTI
Fotó: Wikipedia.org

A háromhetes, csaknem fél kilogrammos tarajos sül (Hystrix cristata) utód fokozott figyelemmel vigyáznak a szülei, összebújva melegítik, hogy minél több energiát fordíthasson a növekedésre - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő szerdán az MTI-vel.

Születésekor az állat egész testét szőr borította, szeme nyitva volt és már megtalálhatóak voltak rajta a puha tüskék is, amelyek pár órán belül megkeményedtek. Az utód már szilárd táplálékot, gyümölcsöket, gumókat és rovarokat is eszeget, de még négy hónapig szopik és várhatóan egyéves koráig szüleivel fog élni - ismertette a részleteket a szóvivő.

Az Afrikában és Dél-Európában élő rágcsáló hosszú tüskéi módosult szőrszálak, így a szőrhöz hasonlóan keratinból állnak. Ha az állat veszélyben érzi magát, felmereszti és hangosan zörgeti tüskéit, a hátsó lábaival topog és morgó hangot hallat. Ha a fenyegetés nem szűnik meg, farkát fordítja támadója felé és hátrálva vagy oldalazva az ő irányába kezd el futni.

Ha a tüskék átszúrják a bőrt, megakadnak benne és leválnak a sül bőréről. A tüskék gyakran mély, fertőző sérülést okoznak, amely néha végzetes is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.