Deep impact

Az ember, aki háromszor nyerte meg a lottót

Pontosabban akkora szerencséje volt, mintha ez megtörtént volna vele: ejtőernyőzés közben filmezett le egy mellette elhúzó meteoritot. Videónk is van!

2014.04.05 09:45Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Nem tudta volna ráadni a tartalékenergiát az elülső elhárítópajzsra...

Kétségtelen, nem a mindennapi emberek életét éli Anders Helstrup; a norvég férfi két éve veszélyes szenvedélyének, az ejtőernyőzésnek hódolt, amikor váratlan esemény történt vele. Miközben békésen ereszkedett le a felhők közül, egy beazonosítatlan tárgy zuhant el mellette hatalmas sebességgel. Helstrup igencsak kételkedett benne, hogy egy űrbéli objektummal találkozott volna, de miután a felvételt megmutatta szakembereknek, kétséget kizáróan azonosították a tárgyat: egy, a felszín felé tartó meteoritot sikerült videóra vennie.

Gyorsan tisztázzuk is, mi a különbség a meteor és a meteorit között (merthogy van). Kicsit pongyolán fogalmazva előbbi az a földönkívüli aszteroida, ami ugyan belép bolygónk légkörébe, de nem éri el a felszínt. A meteorit pedig az a kődarab, ami be is csapódik a talajba. A norvég férfi által rögzített meteorit is egy nagyobb égitest, a feje felett valószínűleg 20 kilométeres magasságban szétrobbant meteor darabkája lehetett.



Helstrupnak többszörösen is óriási szerencséje volt. Egyrészt ő lett az első ember a világon, aki képes volt ilyen pozícióból videóra venni egy zuhanó meteoritot - annyira minimális ennek az esélye, hogy még a lottó háromszori megnyerésének is jobbak az odds-ai. Másrészt azért, mert nem volt hozzá túlságosan közel. Ha telibe kapja egy 300 kilométer per órával zuhanó kődarab, akkor valószínűleg még ma is azt találgatnák, mi végzett a norvég ejtőernyőssel.

A történet itt még nem ért véget: jelenleg azon dolgoznak a skandináv szakemberek, hogy megtalálják a meteoritot. Sajnos nem éppen ideális ehhez a célterület: az erdőséggel borított tájon folyó fut keresztül, ami elmoshatja, emellett a mocsaras vidék elnyelheti, ahol pedig ezek nem jelentenek gondot, ott a magas fű hátráltatja a nyomozást. De ha megtalálják, és tudomást szerzünk róla, be fogunk számolni a történtekről!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.