Jöhet a kaibori!

Drasztikus lépéssel az invazív fajok ellen

A japánok nem szőröznek: az ország a tavak lecsapolásával küzd az idegen víziállatok ellen.

2014.04.05 05:30MTI

A hatóságok úgy vélik, a legtöbb behurcolt víziállatot, köztük a kékkopoltyús naphalat vagy a vörösfülű ékszerteknőst korábbi tulajdonosaik dobták a tavakba. Most "kaibori" nevű, hagyományos japán mezőgazdasági művelettel szárítják ki a tavakat, hogy kiirtsák belőlük az oda nem való élőlényeket.

A japán földművesek a kaiborit a művelési időszakon kívül alkalmazták, hogy az öntözésre használt tavak el ne iszaposodjanak. Az utóbbi években egyre inkább azért végzik, hogy az idegen fajokat kiirtsák vele a tavaikból.

Januárban a Tokió nyugati részén található Inokasira park tavát csapolták le. Az ott kifogott, mintegy 20 ezer faj kétharmada idegen volt, akadt köztük pisztrángsügér és kékkopoltyús naphal is - közölte a park vezetősége. Még egy méteresnél hosszabb amur is felbukkant - tették hozzá.

Nem csupán az idegen fajok döbbentették meg a kaiborit végzőket: összesen 230, a tóba illegálisan bedobált tárgy is előkerül, kerékpár, robogó és háztartási gépek is voltak köztük. Bizonyára a cseresznyevirág-ünnep alatt lerészegedett emberek hajigálták bele egy részüket - vélték a park vezetői.



Elmondták: a tó vize egykor olyan tiszta volt, hogy a fenekéig le lehetett látni, ám a környék urbanizációja és a forrásvíz elapadása miatt egyre romlott a vízminőség. Eltűnt a 45 ezer négyzetméteres tóból az őshonos japán nyúldomolykó és az ingolafélék egy helyi faja is, ahogy a víz egyre piszkosabb lett, és megnőtt az idegen fajok száma.

Tavaly a japán Környezetvédelmi Minisztérium a legészakibb szigeten, Hokkaidón található tavakból igyekezett kiirtani a trópusi fajokat. A természeti kincsként számon tartott meleg vizű források miatt a tavak vize télen sem hidegebb 20 Celsius-foknál, ezért nagyjából harminc évvel ezelőtt olyan trópusi halak kezdek elszaporodni bennük, mint a guppi és a tilápia.

Most az tervezik, hogy mintegy ötmillió jen (11 milliárd forint) ráfordításával kivezetik a források vizét a tavakból, és azt várják, a trópusi halak így lassan kifagynak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.