Selyemút

Sok a rizs(a): hamarabb ért ide Kínából, mint gondoltuk

A korábban gondoltnál mintegy kétezer évvel korábban, már ötezer évvel ezelőtt terjedtek a Kínából és Délnyugat-Ázsiából származó gabonafélék a selyemút mentén.

2014.04.05 02:30MTI
A selyemút elágazásai (kékkel a tengeri útvonalak)

A régészek csaknem ötezer évvel ezelőttről származó árpa-, köles- és búzamaradványokat találtak a selyemút közép-ázsiai szakaszán feltárt táborhelyeken. A kutatók szerint az ott élő juhtartó nomád népek jelentős szerepet játszottak a Kína és Délnyugat-Ázsia közötti gabonakereskedelem kialakulásában.

A feltárt gabonafélék egy része, például a köles akkoriban csak Kínában, másik részük, így a búza, csak Délnyugat-Ázsiában volt honos. A most feltárt sírok és háztartások a legkorábbi leletek között vannak, amelyekben együtt fordul elő a sokféle gabonamag, egyúttal az egyik legkorábbi bizonyítékát jelentik a bronzkori nomád népek földművelő tevékenységének.

"Az eredmények átírhatják az Eurázsiában ekkoriban zajló gazdasági folyamatokról alkotott modelljeinket" - mondta Robert Spengler vezető szerző. "Tanulmányunk azt illusztrálja, hogy a korabeli nomádok sokrétű gazdasági rendszerben éltek, és fontos szerepet játszottak a gazdasági viszonyok átformálásában" - magyarázta a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkről.

Az eredmények alapjául négy bronzkori nomád táborhely feltárása szolgált a közép-ázsiai hegyvidéken, kettő a mai Kazahsztán, kettő Türkmenisztán területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.