Páratlan élményt nyújtanak

Réti fülesbaglyok ezrei a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Réti fülesbaglyok ezrei érkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park nagyobb pusztafoltjaira. A jelenleg fészket rakó, nappal is repülő kistestű madarak páratlan természeti élményt nyújtanak.

2014.04.04 00:30MTI
freedigitalphotos.net

Tirják László, a nemzeti park igazgatója elmondta: a fokozottan védett madárfaj általában Észak-Európában rak fészket és neveli fel utódait, ezért rendkívüli jelenségnek számít a baglyok "inváziószerű" megjelenése fészekrakás idején az alföldi pusztákon.

Hozzátette: a ragadozó madarak vélhetően azért vonultak délebbre, mert az enyhe tél miatt elszaporodtak a kisemlős állatok - pockok és güzüegerek -, amelyek a réti fülesbaglyok fő táplálékforrásai.

"A kistestű ragadozó madarakat szinte minden nagyobb pusztafolton meg lehet figyelni, amint fészekrakás közben csaponganak a háborítatlan gyepfelületekre rakott költőhelyeik felett. A galambnál kissé nagyobb testű barna fülesek lenyűgöző látványt nyújtanak csendes, lassú repülésükkel" - tette hozzá az igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.