100.

A 20. század háborúira emlékezik az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál

A 20. század nagy konfliktusai és háborúi lesznek a témái az idei Edinburghi Nemzetközi Fesztiválnak, amelynek középpontjába az első világháború kitörésének 100. évfordulójára való megemlékezést állították.

2014.03.19 04:33MTI

43 ország több mint 2400 művészét hívták meg az augusztus 8. és 31. között zajló kulturális rendezvénysorozatra. Az Edinburghi Fringe Fesztivállal, a Nemzetközi Könyvfesztivállal és a Királyi Edinburghi Katonai Parádéval együtt a fesztivál a világ egyik legnagyobb kulturális eseménye. Az ez évi programot "egyfajta mértékletesség jellemzi, hogy emlékeztessen minket a világban betöltött helyünkre és egy bizonyos elmélkedés is arról, hogy miben hiszünk, és hogyan formált minket a történelem" - mondta Jonathan Mills, a fesztivál leköszönő ausztráliai születésű igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek.

"Az első világháború 1914. augusztus 14-én kezdődött, és mi egy augusztusi fesztivál vagyunk" - tette hozzá. A konfliktus mint téma számos előadásban megjelenik, köztük a flamand Thalia Színház Front című produkciójában, amely az első világháború lövészárok hadviselésének témáját járja körül a Nyugaton a helyzet változatlan című világhírű regény alapján. A Csehov Nemzetközi Színházi Fesztivál társulata oroszul adja elő a The War című első világháborús drámát, amely azokról a fiatal művészekről szól, akik 1913 Párizsában meg voltak győződve arról, hogy a művészetek megmenthetik a világot a háborútól.

Dmitrij Sosztakovics Leningrád szimfóniájának előadásával az orosz város második világháborús 900 napos ostromára emlékeznek. Benjamin Britten pacifista zeneszerző Háborús rekviemjének bemutatásával a háborúk haszontalanságára hívják fel a figyelmet. A Ladysmith Black Mambazo dél-afrikai kórus, a Királyi Balett és a Rambert balett művészeinek Inala című világpremierje - a Handspring Bábszínház előadásához hasonlóan - a dél-afrikai apartheid rezsim felszámolásának és Nelson Mandela köztársasági elnökké választásának 20. évfordulójára emlékezik. Az előadások azonban a 20. század elejénél távolabbra is visszanyúlnak: a szentpétervári Mariinszkij Színház Hector Berlioz öt és fél órás epikus művét, a trójai háború témáját feldolgozó A trójaiak című operát mutatja be Valerij Gergijev vezényletével.

A fesztiválon tartják Paco Pena flamenco társulata Patria című darabjának bemutatóját, amely Federico García Lorca spanyol polgárháborús költő és író életének és halálának állít emléket. A néhai Pina Bausch wuppertali táncszínháza Bausch egyik utolsó koreográfiáját állítja színpadra, az Akram Khan társulat Gnosis című előadása a Mahabharata indiai eposzt dolgozza fel. A fesztiválon fellép továbbá a Kronos Quartet, a Concertgebouw zenekara, a Cseh Filharmonikusok és a Melbourne-i Szimfonikusok is. Mills elmondta, hogy a programba egy közeljövőbeli politikai esemény, az őszre tervezett skót függetlenségi népszavazás problémáját is bevonták. A fesztivál után adja át Mills az igazgatói stafétabotot utódjának, az ír Fergus Linehannak, aki a Sydneyi Fesztivál művészeti igazgatója volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.