Hamarosan jönnek az otthoni robotok?

Elkerülhetetlen jövő: robotok mindenhol

A Google vezetője szerint nem fordulnak az emberek a gépek ellen. Saját robotcéggel a háta mögött nem is mondhatna mást...

2014.03.06 17:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Amikor Sergey Brin és Larry Page megalapították a Google-t, bizonyára nem gondolkodtak azon, hogy mi lesz azután, ha sikeressé válik online keresőjük. Nos, a válasz már évek óta megvan: egyéb, jövőbe mutató technológiákba fektet a vállalat. Például nyílt operációs rendszerbe (Android), közösségi hálózatba (Google+), megújuló energiaforrásokba (Google szerverközpontok) vagy éppen a robotikába.

Ez utóbbi kapcsán nyilatkozott nemrég Eric Schmidt, pozitív jövőképet festve az autonóm egységekről. Elmondása szerint "a robotok az életünk jó értelemben vett részévé válnak". Persze nem is mondhatna mást, hiszen a Google komoly összegeket fektetett ebbe az iparágba az elmúlt pár évben. Több, robotikával foglalkozó vállalatot is felvásárolt Andy Rubin, az Android vezetőjének irányítása alatt. Jelenleg még "csak" a gyártási eljárásokra koncentrál e téren az amerikai keresőóriás, de iparági szakértők szerint hamarosan a konzumer piacon is megjelenik a vállalat.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor válik kézzelfoghatóvá az első Google-robot, pláne azt nem, hogy mikor válik valóra Schmidt jóslata az autonóm gépek általánossá válásáról. De reméljük, igaza lesz, és nem a Skynet/Terminator féle jövő előtt állunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.