"Ezeknél a fickóknál évekig tarthat az előjáték"

Öreg hüllő nem vén hüllő

"Családot alapított" 111 éves korában egy tuatara - jelentette be az örömhírt szerdán a különleges állatnak otthont adó új-zélandi múzeum.

2008.08.06 13:54MTI

A szigetországban őshonos hüllőfaj a tudósok szerint a több mint kétszáz millió évvel ezelőtt élt dinoszauruszok utolsó leszármazottai közé tartozik, s a felemásgyíkok (Sphenodontia) rendjébe sorolják. Henry, a tuatara 1970 óta él az Új-Zéland déli szigetén található Southland Múzeum különlegesen kialakított részében. 

Az elmúlt évtizedek alatt semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szexre, de azt követően, hogy a közelmúltban eltávolítottak egy rákos daganatot a nemi szervéről, rögtön összemelegedett Mildreddel, a nála jó negyven évvel fiatalabb (70-80 éves) tuataralánnyal. A nászból július közepén 12 tojás született - újságolta a múzeum illetékese. Henry most három nőstény tuatarával él együtt, és ha minden jól megy, jövő márciusban ismét rászánja magát az utódnemzésre. 

"Ezeknél a fickóknál évekig tarthat az előjáték. Türelmesnek kell lennünk" - magyarázta az állatok gondozója. A kifejlett tuatara 20 éves korára válik nemileg éretté. Új-Zélandon mintegy 50 ezer példányt tartanak számon az élő kövületnek is tekintett tuatarából. A gyíkszerű, zöldesbarna lény úgy 60-80 centiméteres hosszúságúra nő meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.