43 ezer kilométer/s

Elsuhant a Föld mellett a három futballpályányi aszteroida

3,4 millió kilométerre közelítette meg a Földet.

2014.02.18 12:02MTI
Forrás: http://www.slooh.com

Három futballpályányi nagyságú aszteroida suhant el keddre virradóra a Föld mellett.

Az aszteroida másodpercenként 43 ezer kilométeres sebességgel haladt el a bolygónk mellett a greenwichi középidő (GMT) szerint hajnali két órakor - ismertették a Slooh Space Camera (Slooh űrkamera) weboldalán (http://www.slooh.com).

A Dubaji Csillagászati Csoport azokat a fényképeket is közölte, amelyeket az űrteleszkóp az égboltnak arról a részéről készített, ahol az aszteroida elhaladt, a csillagok fénye miatt azonban nehezen észlelhetőnek bizonyult a jelenség.

A 270 méteres kisbolygó 3,4 millió kilométerre közelítette meg a Földet.

Az oroszországi Cseljabinszk fölött éppen egy évvel ezelőtt (február 15-én) robbant fel egy másik aszteroida. A robbanás okozta légnyomás miatt kitörtek az ablakok, számos épületben keletkezett kár és 1200 ember sérült meg.

A cseljabinszki régió illetékesei szombaton a meteorit darabkáival akartak kedveskedni a szocsi olimpia minden érmesének, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az utolsó pillanatban lefújta az ajándékozást, és úgy határozott, hogy arra csak a játékok után kerülhet sor egy külön rendezvény keretében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.