A világ legizgalmasabb köve

Megoldódott a marsi kő rejtélye!

Idegenek rakták oda? A bolygó időjárása miatt került elő? A NASA rovere bányászta ki? Kattintson, hogy megtudja, mi történt!

2014.02.15 11:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu
(Már nem annyira) rejtélyes kő a Marson

Már hetek óta lázban tartja a világot az az apró kő, amit az Opportunity kerített elő nemrég a Marson. Két, ugyanazt a terepet ábrázoló fotó váltotta ki előbb az űrkutatók, majd a képek nyilvánosságra kerülését követően a széles közönség figyelmét. Egy december végi felvételen semmi különös nem látható, csak a szokásos marsi tájat fényképezte a NASA rovere, ám január elején, ugyanazt a területet lekapva, az Opportunity meglepő felfedezést tett: egy olyan szikla került a képre, ami korábban nem volt ott.

Az amerikai űrhivatal most megoldani látszik a rejtélyt. Hivatalosan is bejelentették, hogy a fenti fotón látható képződmény egy nagyobb kő darabja, amin a kutatóautó korábban áthajtott. Vélhetően ekkor tört le róla az ominózus darabka, amit a rover kereke konteókra fogékonyak számára ideális pozícióba lökött.

Jól mutatja a felfokozott érdeklődést, hogy a kis kavics külön nevet - Pinnacle Island - kapott, illetve még pert is indítottak a NASA ellen, annak érdekében, hogy az űrhivatal ne titkoljon el semmit a nyilvánosság elől, sőt, vizsgálja meg közelebbről az objektumot. Ez utóbbit jogi felszólítás nélkül is megtették az amerikai kutatók, így végül megnyugtató válasz született.

Megnyugtató?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.