ISEGS

Teljes kapacitáson a világ legnagyobb tükrös naperőműve, videóval

Az Obama-kormány komoly hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások hasznosítására: két éve 116 ezer hektárnyi területen 17 napenergia-zónát jelöltek ki, Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó államokban.

2014.02.14 07:29MTI
Forrás: youtube.com

Elérte teljes kapacitását csütörtökön a világ legnagyobb tükrös naperőműve, az Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) a Mojave-sivatag kaliforniai részén, a nevadai határ közelében.

Az NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google tulajdonában lévő, részben a washingtoni energiaügyi minisztérium által folyósított hitelből megépített erőmű az Egyesült Államokban felhasznált napenergia 30 százalékát fogja előállítani. Az egy kiszáradt tófenéken kialakított, 1425 hektáros alapterületű létesítményben csaknem 350 ezer, számítógép vezérelte, garázsajtó nagyságú tükör fókuszálja a nap sugarait három, egyenként 140 méter magas toronyra szerelt vízforraló tartályra, amelyek gőzével turbinákat forgatnak meg.

A három egység összesen 392 megawattnyi energiát állít elő 140 ezer kaliforniai otthon számára. A 2,2 milliárdos költséggel megépített komplexumban termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna széndioxid kibocsátását váltja ki, ami megfelel 72 ezer gépkocsinak a forgalomból való kivonásával.

Az ivanpahi létesítményt tavaly decemberben indították be. Az Egyesült Államokban a naperőművek az energiatermelésnek ma még csak az 1 százalékát állítják elő, de az országban, elsősorban a délnyugati államokban, több ezer kisebb-nagyobb új létesítmény építése folyik.

Az Obama-kormány komoly hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások hasznosítására. Az országban 2012-ben összesen 116 ezer hektárnyi területen 17 napenergia-zónát jelöltek ki, Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó államokban, ahol a naperőművek építése nincs káros hatással az állat- és növényvilágra és a természeti kincsekre. (Az ivanpahi létesítmény területén az elmúlt hónapokban több tucatnyi madár pusztult el.)

Az amerikai energiainformációs hivatal adatai szerint az energiának a naperőművekben történő előállítása még mindig jelentősen drágább, mint a hagyományos módszerekkel. Miközben a széntüzelésű erőművekben megtermelt egy kilowattórányi energia 100 dollárba kerül, addig ugyanezt a mennyiséget a naperőművekben 261 dollárért állítják elő.

A 2011-ből származó adatok nem tartalmazzák a szövetségi és állami kormányzatok által adható adókedvezmények ármódosító hatásait.

Az amerikai napenergia-szektor az energiaügyi tárca adatai szerint 140 ezer embernek és 6100 cégnek biztosít munkát. A foglalkoztatás ebben az ágazatban 2012 ősze óta 20 százalékkal nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.