A cseheknél lapult a lepel

II. Ramszesz múmiájának vászonfoszlányára bukkantak - egy múzeumban!

A híres egyiptomi fáraó, II. Ramszesz múmiájának egy vászonfoszlányára bukkantak a csehországi Olomouc egyik múzeumában.

2014.01.24 19:04MTI

A néprajzi múzeum munkatársai akkor találtak rá véletlenül az értékes vászondarabra, amikor a tavalyi év végén áttekintették az intézmény egy régi alkalmazottja, Vaclav Burian hagyatékát - közölte a múzeum igazgatója, Bretislav Holasek pénteken.

A foszlányt 1886-ban távolították el a múmiáról, eredeti tulajdonosa a bécsi művész és fotós, Richard Buchta volt. A múzeum nem tudja, hogyan került Olomoucba, de itt megnézheti a képeket róla!

Az intézmény közlése szerint szakértőkkel fogják megvizsgáltatni a vászondarabkát, hogy megerősíthessék annak korát. Az értékes maradványt egy ókori Egyiptomról szóló márciusi tárlaton állítják majd ki először a morvaországi városban.

A körülbelül i. e. 1279-től 1213-as haláláig uralkodó II. Ramszesz az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb fáraója volt. Rendkívül jó állapotban fennmaradt múmiája talán a leghíresebb a világon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.