Munkában Földanya

A jégkorszakok koptatják le a hegyeket

A hatalmas méretű gleccserekkel járó jégkorszakok meggyorsítják a hegyeket koptató eróziót.

2013.12.19 17:45MTI
Gleccser Grönlandon

Az összeütköző földlemezek gyűrik fel a hegyeket, az erózió pedig lekoptatja őket - ezt a folyamatot gyorsítják fel a jégkorszakok.

Az elmúlt mintegy hatmillió évben a Föld jégkorszakok sorozatát élte át. Ugyanakkor ebben az időszakban világszerte erőteljesen megnőtt az erózió mértéke is. Erről árulkodnak a tengerek mélyén lévő üledék-lerakódások - közölte a kutatást finanszírozó Svájci Nemzeti Alapítvány.

A folyamat felgyorsulásában korábban nem volt tisztázott az éghajlat szerepe. Frederic Herman, a Lausanne-i Egyetem és az ETH Zürich munkatársa ezért kollégáival 18 ezer adatot elemzett ki, amelyek kvázi a kőzetek földkéregbeli vándorlását rögzítették.

Az adatgyűjtés során a tudósok azt a körülményt használták ki, hogy kőzetek hőmérséklete csökken, minél közelebb kerül az erózió során a Föld felszínéhez. Ezt a termikus előtörténetet bizonyos ásványok látható módon megőrzik. Ez alapján kiszámítható, mennyi idő alatt került a kőzet a felszínre.

A kutatók eredményeiket a Nature című szaklap csütörtöki számában mutatták be. Ezek szerint összefüggés tapasztalható a felgyorsult erózió és a hideg fázisok között. Ráadásul a középső szélességi fokokon és a magasan fekvő régiókban, ahol sok hegy elgleccseresedett, erőteljesebb a gyorsulás.

Herman és kollégái szerint a gleccserek az erózió fő elindítói, nem pedig a földkéreg tektonikus aktivitása.

A tudósok szerint az eredmények arra is utalnak, hogy a szén-dioxidnak és az erózió között is összefüggés tapasztalható: minél több kőzet esik szét apró darabokra, annál több reagál a légkör széndioxidjával. Ezek a kőzetdarabok aztán lesüllyednek a tengerek mélyére - fejtette ki Herman.

Az erózió így eltávolítja a légkörből a gázt, ezzel hozzájárul az éghajlat lehűléséhez. Ezeknek a tényezőknek az ismerete fontos a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok megfelelő modellezéséhez - véli a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.