Az egyik ammóniapumpa egy szelepe hibás

Elromlott a hűtő, irány az űr!

Noha a tartalékrendszer tökéletesen teljesíti a dolgát, nem ússzák meg az űrhajósok az űrsétát az űrállomáson.

2013.12.14 09:05MTI
Ahhoz képest, hogy "csodálatos korban van", nem tökéletes

Kelly Humphrey, a houstoni űrközpont szóvivője jelezte, hogy a végső döntést várhatóan hétfőn hozzák meg az űrállomáson dolgozó űrhajósok bevonásával.

A NASA közleménye szerint a javításhoz valószínűleg nem is egy űrsétát kell majd tenni, hanem többet. Az elsőre már a jövő hét végén sor kerülhet.

Az ügynökség illetékesei azt is megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát az egyik hűtőrendszerben tapasztalt hiba, mert a másik rendszer tökéletesen működik. Hosszú ideig mindazonáltal nem lenne kívánatos tartalék rendszer nélkül hagyni az állomást.

A 450 tonnás ISS hűtőrendszere szerdán hibásodott meg, azóta az egyik ammóniapumpa egy szelepe nem működik rendeltetésszerűen. A szakemberek próbálták a Földről helyrehozni a rendszert, de ez egyelőre nem sikerült.

Az állomáson óvatosságból csökkentették azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.

A Föld körül keringő űrállomáson hat űrhajós tartózkodik, közülük kell majd kiválasztani azokat, akik részt vesznek az űrsétában.

Ugyanez a pumpa rövidzárlat miatt egyszer már működésképtelenné vált 2010 augusztusában. Akkor űrsétával kellett kicserélni a berendezést.

A Nemzetközi Űrállomás rendelkezik a mostani javításhoz szükséges alkatrészekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.