Nem csak bazaltból áll a talaj

Kristályos ásványok teszik fényesebbé a Marsot

A Marsi Felderítő Orbiter (Mars Reconnaissance Orbiter, MRO) űrszonda felvételei alapján a vörös bolygó talaja sokhelyütt tartalmaz földpátos kristályokban gazdag ásványokat, amelyeket eddig csak a Földön és a Holdon figyelhettek meg a kutatók.

2013.11.18 14:51MTI
MTI

Korábban a csillagászok abból indultak ki, hogy a marsi talaj kizárólag kemény, sötét bazaltból áll. A georgiai Műszaki Intézet és James Wray vezette kutatócsoportja, valamint a Chilében felállított Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársa, John Carter az űrszonda fedélzetén elhelyezett infravörös spektrométer segítségével azt fedezte fel, hogy a vörös bolygó több régiójának talajában is találhatók földpátokban gazdag, könnyű ásványok.

A felfedezés arra utal, hogy a nemrég a Curiosity Mars-szonda által talált fényes ásvány valószínűleg nem elszigetelt jelenség a bolygón. A kutatók azt is feltételezik, hogy a viszonylag fiatal Marson a véltnél sokkal erőteljesebb magmaműködés folyhatott.

A földpátnak nevezett ásványcsoport általában a magma, vagyis a felszín alatti, olvadt kőzetréteg bonyolult folyamatainak eredményeként jön létre. A Marsról azonban nem ismeretes, hogy kőzetrétegei - a Föld kontinenseinek kialakulásához hasonlóan - vándoroltak volna, és nem volt jele a magma változásainak sem.

A magma evolúciója ismételt kőzetolvadással és kristályosodással jár, így jön létre a földpátban, és kavicsban gazdag kőzet. Ez a kőzet alkotja ma a földkéreg nagyobb részét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.