Az alvilágba utazott

Összerakják Kheopsz fáraó napbárkáját

Versenyt futva az idővel folyik a Gizai-fennsíkon Kheopsz fáraó temetési napbárkájának feltárása, az egyiptomi és japán régészek azt tervezik, hogy restaurálják, összeállítják és kiállítják a nagyközönség számára a páratlan felfedezést.

2013.09.13 05:30MTI
Kép: popular-archaeology.com

A fából készült hajót 4500 évvel ezelőtt, Kheopsz halálakor az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója számára épített piramis lábánál ásták el darabokra szedve mészkőtömbökkel fedett sírokba. A napbárkát azért építették és helyezték el a fáraó temetkezési helye közelében, hogy azon utazhasson a túlvilágra Ré egyiptomi napisten társaságában. A hajó valószínűleg annak idején soha nem volt vízen, de ezt a későbbi kutatások fogják feltárni.

A bárka párját a Kheopsz-piramis mellett már 1954-ben felfedezték, kiemelték és restaurálták, és jelenlegi is látható a Gizai-fennsíkon lévő napbárka múzeumban. A második bárkát 1987-ben fedezték fel.

A tudósok akkor megállapították, hogy a mészkövek szigetelése megrongálódott: víz, rovarok és gombák kezdték ki a faszerkezetet, súlyosan károsítva azt. A 2008-ban kezdődött feltárás során az egyiptomi régészek a japán Vaszeda Egyetem szakembereinek a segítségével darabonként emelik ki a hajót, mielőtt a külvilág még több kárt tenne benne - olvasható a Popular Archaeology régészeti folyóirat honlapján.

A régészek a sebészekhez hasonlóan speciális fehér védőruhában, kesztyűben, arcukat takaró maszkban szisztematikusan vizsgálják a törékeny faszerkezet. "Ez a hajó a mérnöki munka és a hajóépítés egy látványos darabja, segítségével betekinthetünk az akkori kor technológiájába, esztétikájába és kereskedelmébe. Bámulatos elképzelni azt, hogy Kheopsz fáraó esetleg utazott ezen a hajón, miután elrendelte, hogy cédrusból készüljön, amelyet a mostani Libanon területéről hoztak Egyiptomba" - hangoztatta Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológiai tanszékének vezetője.

Az egyiptomi hatóságok azt remélik, hogy a jövőben a turisták a Gizai-fennsíkon teljesen megépítve láthatják majd a napbárkát. A párját néhány év múlva az új Egyiptomi Múzeumban fogják kiállítani.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.