Öt és fél hónapig voltak távol

Épségben visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósa

Az orosz Pavel Vinogradovot, Alekszandr Miszurkint és Chris Cassidyt hazaszállító Szojuz TMA-08M típusú űrhajó utaskabinja alig három és fél órai utazás után, közép-európai idő szerint hajnali 4:58-kor landolt a kazahsztáni sztyeppe kijelölt körzetében, Arkalik városától nem messze.

2013.09.11 08:59MTI
Fotó: MTI

A kutató-mentő csapatokmegtalálták a leszállóegységet, mindhárom űrhajós jól érzi magát - jelentette nem sokkal később az orosz állami hírügynökség a Moszkva melletti repülésirányító központ közlésére hivatkozva.

A Föld felett mintegy 410 kilométeres magasságban lebegő Nemzetközi Űrállomáson átmenetileg csak Karen Nyberg amerikai, Luca Parmitano olasz és Fjodor Jurcsihin orosz kozmonauta maradt, amíg szeptember végén nem csatlakozik hozzájuk Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz, valamint Michael S. Hopkins amerikai űrhajós.

A múlt pénteken kijelölt újabb csapat a tervek szerint szeptember 26-ára virradó éjjel, a kazahsztáni Bajkonurból indul az űrállomásra, és a tervek szerint 168 napot dolgozik majd odafenn.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.