Sertésbélből készült óvszer

XIX. századi óvszerek egy középkori fóliánsban

Két, sertésbélből készült óvszerre bukkantak egy középkori fóliánsban a salamancai egyetem könyvtárában - a lelet a feltételezések szerint a XIX. századból származik.

2008.07.17 08:47MTI

Az óvszer meglehetősen elterjedt volt az ősi Egyiptomban, ahogy a Római Birodalomban is, majd e védekezőeszköz évszázadokra feledésbe merült, míg a XVI. században Gabriele Fallopio olasz kirurgus újból fel nem találta - olvasható a ThinkSpain című angol nyelvű spanyol hírportálon. A kondomokra a legősibb spanyol egyetem könyvállományának átvizsgálásakor bukkantak.

A két, sertésbélből készített óvszer száját egy kék zsineggel lehet(ett) összehúzni, így minimalizálva annak a veszélyét, hogy bevetés közben a kondom lecsúszik. Az óvszerek egy XVI. századi orvosi kézikönyv lapjai között lapultak.

Egykori tulajdonosuk a kondomokat akkurátusan becsomagolta, mégpedig egy 1857-es újság lapjába, innen lehet feltételezni, mely korból származik a patinás lelet. A könyvtárosok feltételezése szerint az óvszereket egy orvostanhallgató feledhette a nagy magolás közepette a könyvben. A XIX. századi kondomokat az olvasók által elhagyott más tárgyakkal együtt a salamancai egyetemi könyvtár múzeumában állítják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.