Tudományos borzongás

Megérkeztek a váci múmiák a Fekete házba

Klimatizált kamionnal, speciálisan hőszigetelt ládákban szállították Szegedre azt a tizenegy váci múmiát, melyet augusztus 15-től láthat a nagyközönség. Vigyázat, a fotó realisztikus!

2013.08.12 21:56ma.hu

A sajtó munkatársai számára egy ládát rövid időre felnyitottak az érkezéskor: a szülésbe belehalt fiatal nő és csecsemője is természetes úton mumifikálódott a váci Fehérek templomában.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a kisgyermeket már az édesanyja halála után, császármetszéssel segítették világra, hogy megkereszteljék és így mentsék meg lelki üdvösségét- egynaposan azonban ő is elhunyt.

A múmiáknak állandó, 18-22 fok közötti hőmérsékletre és 50% körüli páratartalomra van szükségük, ezért érkezésük óta a kiállítóteremben akklimatizálódnak lezárt ládáikban. A kiemelésüket és vitrinekbe helyezésüket augusztus 14-én, szerdán kezdik meg a Természettudományi Múzeum szakemberei a szegedi Fekete házban - közölte a szegedi Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.