Katasztrófa

Bravó, emberiség: helyrehozhatatlan károkat szenvedtek a Nazca-vonalak

Helyrehozhatatlan károkat okoztak a világhírű Nazca-vonalak egy részében a területen munkálatokat végző kőfejtő cég súlyos gépei.

2013.04.12 21:13MTI

Az El Comercio nevű perui lap közlése szerint a sérült vonalak a pánamerikai autópálya mellett húzódnak és a főúttal határos egyik területen is súlyos károkat okoztak a munkagépek. A Nazca-sivatag száraz, csapadékmentes klímája több mint egy évezreden keresztül megőrizte a titokzatos ábrákat - állatfigurákat és egyéb geoglifákat -, amelyeket az őslakosok "rajzoltak" a terület szikláktól és kavicsrétegtől való megtisztításával.

A munkálatok eddig számos vonalban tettek helyrehozhatatlan károkat és egy majdnem hatvan méteres trapéz alakzat teljesen eltűnt. A több mint négy hónappal ezelőtt végzett szakértői becslések arra figyelmeztettek, hogy a vonalak károsodása tovább folytatódik, súlyos változásokat előidézve a kulturális szempontból értékes területen - olvasható a Past Horizons című régészeti hírportálon.

A lapban megjelent riport megjegyezte, hogy a régészetileg fontos övezet természetvédelmi területen fekszik, ezért a nemzet kulturális örökséget megillető védelmet kellene élveznie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.