33. évforduló

Kiállítás Százhalombattán: az első magyar űrrepülésről és az űrkutatásról

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós különleges tárgyait, ereklyéit, fotóit is láthatják az űrkutatás múltja, jelene és jövője iránt érdeklődők azon a kiállításon, amely péntek délután nyílik a százhalombattai Matrica (Mátrika) Múzeumban.

2013.04.04 01:30MTI

Az első magyar űrutazás 33. évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton egyebek mellett Farkas Bertalan szkafanderét, hálózsákját, kesztyűjét, sőt, az űrbe vitt ételeit is megtekintheti a közönség - számolt be a részletekről Dobos Ágnes, a múzeum sajtóreferense.

A rendhagyó tárgyakat maga a volt űrhajós, a ma már nyugállományú dandártábornok mutatja be, miután előadást tart a százhalombattai Széchenyi szakközépiskola diákjainak, és a városházán találkozik a település polgármesterével is.

A kiállítás születésének előzményeiről Dobos Ágnes elmondta, hogy a múzeum ismeretterjesztő előadássorozatára hívta meg Farkas Bertalant, aki nagy sikert aratott az űrutazásáról szóló beszámolójával. Ekkor merült fel a tárlat ötlete. A volt űrhajós iránymutatásai alapján keresték meg a kiállítási anyag összeállításában segítőket, közöttük több múzeumot és űrkutatással foglalkozó céget, de egyetemek és Farkas Bertalan barátai is bekapcsolódtak az előkészítő munkába. A cél az volt, hogy a hazai és a nemzetközi kutatások eredményeiből is ízelítőt kapjon a közönség - magyarázta a sajtóreferens.

A szeptember 15-éig látogatható tárlat segít rávilágítani például arra: mi mindent köszönhetünk a nemzetközi és hazai kutatásoknak akár a kommunikáció, akár a közlekedés, az ipar, vagy a mezőgazdaság területén - fűzte hozzá.

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult a világűrbe Csillagvárosból a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén (Magyarország a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe). Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut-6 űrállomással, majd a két asztronauta június 3-án tért vissza a Földre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.