Később újra merülhet a DeepSea Challenger

Tudományos kutatóintézet kapja meg James Cameron tengeralattjáróját

Tudományos kutatóintézetnek adományozza James Cameron kanadai rendező Deepsea Challenger nevű tengeralattjáróját, amellyel tavaly leereszkedett a világ legmélyebb pontjára, a Mariana-árok fenekére.

2013.03.26 16:50MTI

A Titanic, az Avatar és A mélység titka című nagysikerű filmek rendezője kedden közölte a BBC hírszolgálatával, hogy a különleges, 7 méter hosszú, 12 tonnás és 1000 atmoszféra nyomásnak ellenálló eszközt a massachusettsi Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet kapja meg. Azt tervezik, hogy kezdetben a tengeralattjáró egyes műszereit felhasználják más kutatást végző vízi járműveken, később azonban szóba jöhet, hogy maga a Deepsea Challenger is újra lemerül.

"Mi több, egy nap én magam is szeretnék ismét benne ülni" - mondta James Cameron rendező. Az óceánt hatalmas, még felderítetlen határnak nevezte, lehetséges úti céljai között említve a Tonga-árkot, a Kermadec-árkot és a Mariana-árok több mint tíz kilométer hosszú szakaszát, a Sirena-mélységet.

Fotó: MTI


Az 59 éves rendező emlékezetes vállalkozásának első évfordulója alkalmából tette a bejelentést: tavaly március 26-án a világon elsőként jutott le egyszemélyes expedícióval a Csendes-óceán nyugati részében található Mariana-árok 10 989 méter mélyen lévő fenekére. Az előzetesen tervezett hat óra helyett mintegy három órát töltött a szédületes mélységben.

A leereszkedés két és fél óráig tartott, majd a biológiai és geológiai minták gyűjtése után 70 perc alatt ért fel ismét a felszínre. A rendező az óceán mélyét egy másik bolygóhoz hasonlította, amely sötét, fagyos és idegen, de egyben lenyűgöző is.

A Deepsea Challengert kifejezetten arra az útra készítették. Függőlegesen is tud merülni, és akár 150 méter megtételére is képes percenként. Felszerelései között található a számtalan lámpa és kamera mellett az egyik legfontosabb, egy rendkívül kicsi, térhatású felvételeket készítő kamera.

A tengeralattjárónak robotkarjai is vannak, amelyekkel mintákat tud gyűjteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.