A viadal mai formája 1830-ban alakult ki

Miért spanyol hagyomány a bikaviadal?

Ha Spanyolország, akkor mindenkinek eszébe jut a bikaviadal mint az ország legfőbb jelképe. A hagyománynak ma szigorú koreográfiája van, de nem volt mindig így.

2008.06.23 19:24ZONA

Ha Spanyolország, akkor az első néhány asszociációban biztosan szerepel a bikaviadal. Pedig máshol is hódolnak a vitákat gerjesztő hagyománynak: Portugáliában, Dél-Franciaországban és Latin-Amerika néhány országában, igaz, ezekre a területekre a spanyol szokás szivárgott át itt-ott, némi változtatással. 

De miért éppen Spanyolország területén alakult ki a corrida, és milyen misztikus okok állnak a bikaviadalok hátterében? A bikakultusz az ősidőkre nyúlik vissza, az állat számos vallásban, mítoszban megtalálható, elég, ha csak a krétai Minótaurusz legendájára gondolunk. Ám sokkal több hasonló vonást mutat a bikaviadalokkal a Mithras-kultusz. A mítosz szerint Mithras az isteni útmutatás szerint megöli, majd feláldozza a minden rossz forrásának tekintett ősbikát, az állat kifolyó vére búzává sarjad, Mithras pedig megváltóként emelkedik a mennybe.
 
A perzsa eredetű mitológia számos keleti és nyugati kultúrába beszivárgott, néhány vonása hasonlóságot mutat a keresztény hagyomány egyes elemeivel is. Európában a Római Birodalomban élte virágkorát az időszámításunk szerinti második és negyedik század között, Hadrianus, Commodus és Aurelianus császár is a kultusz beavatottja volt. A Napistenként tisztelt mitikus alak a mitológia szerint kősziklából született, a kultusz fontos helyszíne volt a barlang, illetve a barlangszerű épített szentély, a mithreum.
 
A kultusz terjedésének bizonyítéka, hogy Galliában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban is találtak ilyen föld alatti kőépületeket, sőt még Pannóniában is. A ma is látogatható fertőrákosi Mithras-szentélyben lévő reliefen Mithras tőrt döf a bika nyakába. A gyakran vadállatokat is felvonultató gladiátorjátékok és az amfiteátrumok miatt azt hihetnénk, hogy maga a bikaviadal hagyománya is római eredetű, ám a kutatások szerint nem onnan ered közvetlenül. 

Egyes elméletek szerint a bikaviadalok a Mithras-kultuszban gyökereznek, mivel a legrégebbi spanyolországi arénák az istenségnek állított szentélyek mellett épültek. 

Részletek a ZÓNÁ-ban!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.