Kockáz(tat)nak

DNS "legókockákból" építettek 3D-s nanoszerkezeteket

A legókockákhoz hasonlóan funkcionáló, szintetikus DNS-építőelemekből készítettek a Harvard Egyetem egyik intézetének kutatói több mint száz, 3 dimenziós nanoszerkezetet.

2012.12.01 23:44MTI

Az eredmény jelentős előrelépést jelent ahhoz a 2 dimenziós szerkezethez képest, amelyet szintén a biológia által inspirált mérnöki kutatásokkal foglalkozó Wyss Intézet munkatársai építettek meg néhány hónappal ezelőtt.

A Science tudományos magazinban ismertetett módszer kifejlesztése jelenti a következő lépést ahhoz, hogy a DNS-nanotechnológiát minden eddiginél összetettebb feladatokra alkalmazhassák. Készülhetnek például a módszerrel olyan orvosi eszközök, amelyek célzottan juttatják el a hatóanyagokat a testen belül a megbetegedés helyére, vagy akár előre programozható teszteket is elhelyezhetnek egy-egy ilyen "okos" eszközön.

A legókocka ebben az esetben egy-egy rövid, szintetikus DNS-szakasz, ezekből a mindössze 32 bázis hosszúságú szálakból alakították ki a 3D-s szerkezetet. Így építettek fel például több száz elemből egy 25 nanométer élhosszúságú szilárd kockát - számolt be róla a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

A kutatások célja, hogy elsősorban az orvoslásban felhasználható nanoméretű, biokompatibilis szerkezeteket készíthessenek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.