Prototípus

Hordozható DNS-laboratóriumot fejleszt a NEC

Olyan hordozható laboratórium kifejlesztésén dolgozik a japán NEC cég, amely 25 perc alatt képes DNS-azonosítást végezni.

2012.12.01 14:14MTI
Fotó: asahi.com

A bőrönd méretű, 32 kilós szerkezet a vállalat tervei szerint 2014-ben kerülhet piacra tízmillió jenes - hozzávetőleg 26 millió forintos - áron.

A NEC és az országos rendőr-főkapitányság közös kutatásával készülő eszköz a várakozások szerint jelentős segítséget nyújthat a bűnüldözésben. Egy átlagos DNS-laboratóriumban jelenleg egy napot vesz igénybe az azonosítás elvégzése. Habár a hordozható szerkezet megbízhatósága nem éri el a rendes laboratóriumi szintet, és ezért annak eredményei nem használhatók bírósági bizonyítékként, a bűntény helyszínén elvégzett vizsgálat nagyban segíthet a rendőröknek a gyanúsítottak körének gyors leszűkítésében.

A gép prototípusával jelenleg 60 percet vesz igénybe egy DNS-vizsgálat elvégzése.

A lap tudomása szerint a hordozható laboratórium nemcsak bűncselekmények és természeti katasztrófák halálos áldozatainak azonosítására, hanem mezőgazdasági termékek vizsgálatára is alkalmas lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.