Nem a súlytalanság okozza a rosszullétet

Miért szenvednek az asztronauták űrbetegségtől?

Az űrhajósok hosszabb ideig történő pörgetése lehetővé tette Suzanne Nooij kutató számára, hogy mélyebben megvizsgálhassa az "űrbetegség" kialakulásának rejtélyeit, melyet számos asztorauta tapasztal hányás, hányinger és dezorientáció formájában.

2008.05.27 08:59medipress.hu

A gravitáció rendkívül fontos a térorientációnk szempontjából. A gravitációs erők megváltozása, mint például egy űrutazás során fellépő súlytalansági állapot az egyensúly-rendszerünkben szerepet játszó fiziológiai folyamatok adaptálását teszi szükségessé. Amennyiben ez az adaptálás nem tökéletes, hányinger, vagy hányás, látászavar és orientációs zavar alakulhat ki.

Az “űrbetegséget”, azaz az Űradaptációs Szindrómát (SAS) az asztronauták fele tapasztalja űrutazásuk első néhány napja alatt. Az SAS tünetek még akkor is jelentkeznek, ha a tesztalanyokat egy emberi centrifugában hosszú ideig nagyerősségű gravitációs hatásoknak teszik ki. A forgatás maga nem kellemetlen, de a centrifugából való kiszállás után az űrhajósok nagyjából fele ugyanazokat a tüneteket tapasztalja, mint az űrutazás során. Mindez arra utal, hogy a fenti tünetek oka nem is annyira a súlytalanság, hanem inkább a megváltozott gravitációs erőkhöz való adaptáció nehézsége.

Nooij kutatócsoportja az egyensúlyért felelős szervet vetette vizsgálat alá. Ez a szerv a fül belsejében található és félkör alakú csatornákat tartalmaz, melyek érzékenyek a forgatásra, és fülköveket, melyek pedig a lineáris gyorsulásra érzékenyek. Megállapításra került, hogy a bal és jobb otolith működése közötti különbség hozzájárul az űrbetegség kialakulásához. Nooij számos alanyon tesztelte fenti otolith asszimetria hipotézisét, és ezek a kísérletek is megerősítették az egyensúlyért felelős szerv közreműködését az űrhajós betegség kialakulásánál.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.