Nincs felkészülve az emberiség

Tönkre tesznek minket a napviharok következményei?

Nincs megfelelőképpen felkészülve a súlyos napviharokra az emberiség Mike Hapgood, a világűr időjárását kutató brit tudós szerint.

2012.04.19 09:21MTI

Technikailag magasan fejlett társadalmunk fokozottan érzékeny a világűr időjárásának változásaira, ebből származik sérülékenysége - írja a Rutherford Appleton Laboratóriumban dolgozó Hapgood a Nature című brit szaklapban.

Az áramellátás, a légiközlekedés, a kommunikáció és maga a pénzgazdálkodás is ugyanúgy műholdaktól függ, mint a GPS-flották és más sérülékeny technikai installációk. Így béníthatta meg például 1989-ben egy súlyos napvihar több millió kanadai áramellátását és így szakadhatott meg a kapcsolat mintegy 1600 műholddal.

Bár azóta az áramellátók megerősítették berendezéseiket, fontos tudni, hogy az 1989-es napvihar a történelmi összehasonlítást nézve nem is számít különösen erősnek.

A civilizációnak nemcsak a világűr olyan eseményeire kell felkészülnie, mint amilyenek az elmúlt évtizedekben történtek, hanem olyan szélsőségekre is, amelyek évezredenként egyszer fordulnak elő.

Ennek teljesítése érdekében több intézkedés is szükséges. A történelem megfigyelései szerint a maximális kockázat becslésének képessége sokat javult, egy pontosabb előrejelzés képessé válhat arra, hogy akár a bekövetkező esemény óráját is előre megadja. Így a technikai rendszerek, például az energiahálózatok és műholdak időben ellenállóvá tehetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.