Amikor esik az eső és közben süt a nap...

Miért veri az ördög a feleségét?

A szólás eredetének többféle magyarázata létezik, ami arra utal, hogy az egyetlen, pontos válasz nem ismert. Az egyik lehetőség szerint arról van szó, hogy az asszonyok verése szomorú dolog - ezt fejezi ki az eső -, azonban ha az ördög feleségéről van szó, az enyhítő körülmény - ezért süt a nap.

2008.05.05 09:21National Geographic

Egy másik variáció szerint az eső a feleség könnyeit fejezi ki, míg a napsütés az ördög örömét e tevékenység közben - bár a derült ég és a Gonosz jókedve közötti párhuzam némiképp erőltetettnek tűnik. O. Nagy Gábor, a jeles nyelv- és irodalomtörténész Mi fán terem? című könyvében felhívja a figyelmet arra, hogy számos kultúrában alkalmaznak olyan metaforákat ebben az esetben, melyek a jelenség valószerűtlen mivoltára rímelnek.

Amilyen valószerűtlen az eső és napsütés együttes fennállása, olyan bizarr az is, hogy az ördög elpáholja nejét. Más nyelvekből az alábbi szólásokat hozza példaként: az anyafarkas bárányt szül, a fülemüle rókát vesz feleségül, az ördög gyermeket keresztel, együtt fürdenek az angyalok és az ördögök. Az angolul találóan sunshower (kb. napzápor) névvel illetett jelenség kapcsán még számos egyéb képet említenek a különböző kultúrákban.

Érdekes, hogy a házasságkötés igen sok népnél szerepet kap: lakodalmat ülnek a tigrisek (Korea), leopárdok (több afrikai népcsoport), majmok (Dél-Afrika), sakálok (hindi, bengáli), patkányok (arab), rókák (Japán, Örményország), medvék (Bulgária). Lengyelországban azt mondják: a boszorkány vajat köpül. Litvániában: sírnak az árvák, nagymamájuk szárítgatja könnyeiket.

Egyes amerikai államokban úgy vélik, ilyenkor Szűz Mária zuhanyozik, Tennessee-ben: az ördög megcsókolja a feleségét. Napsütéses zápor esetén Magyarországon kívül még Hollandiában és az Egyesül Államok déli államaiban mondják azt: veri az ördög a feleségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.