A faültetés sem megoldás

Tönkreteszik a kertészek a Föld levegőjét?

Brit tudósok szerint a kertészkedés nem is olyan környezetbarát, mint amilyennek tűnik, mivel a modern kertészkedésben használt anyagok és eljárások nem kímélik a környezetet.

2012.02.27 08:44MTI

A Readingi és a Sheffieldi Egyetem, valamint és a Királyi Kertészeti Társaság (RHS) szakértői tanulmányukban azt írják, hogy a fűnyírás, az öntözés, a rovarirtók, valamint a tőzeg használatának széleskörű elterjedése miatt a ház körüli kertek már nem tekinthetők környezetbarátnak.
   
A környezettudatos kertészek már nem is használnak benzinüzemű fűnyírókat, mert ezek éves szén-dioxid kibocsátása elérheti a 36 kilogrammot. A gyep locsolása is óránként 1000 liter víz felhasználásával jár, ami egy négytagú család napi fogyasztásának felel meg - ismertette a tanulmányt a The Independent című brit napilap.
   
A fák ültetése sem jelent igazi megoldást, mert akár 10 évig is eltarthat, amíg azok "szén-dioxid semlegesekké" válnak. A legújabb divat szerint a kertek egy részét leburkolják, ami szintén növeli a szén-dioxid kibocsátást, 25 négyzetméterenként 1 tonnával, emellett csökkenti a víz természetes elszivárgását.
   
A kerti vegyszerek használata szintén nagy problémát jelent, és nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. 
   
A tanulmány okolja a kertészeti ipart is, mert mint írják, "közvetlen felelősségük van bizonyos támadó rovarfajták importált növényeken való behurcolásáért. Ezek továbbterjedése és biológiai sokfélesége komoly következményekkel jár, kiirtásuk nagy gazdasági terhet jelent."
   
A szakemberek problémásnak nevezik a kertészek széles körében elterjedt tőzeg használatát. Az Egyesült Királyságban beásott, komposztnak használt tőzeg közel félmillió tonna szén-dioxidot bocsát ki, ami 100 ezer gépkocsi kipufogógázának felel meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.