Jégtenger, tűzvész

Tűz gyilkolt az antarktiszi kutatóbázison - titkolnak valamit a brazilok?

Tűzvész pusztította el Brazília antarktiszi kutatóállomását szombaton. Két katona életét vesztette, egy pedig megsebesült, s a rossz időjárás miatt mindenkit evakuálni kellett - közölte a brazil haditengerészet.

2012.02.26 08:18MTI

A Ferraz Parancsnok nevű állomás az Amerika és az Antarktisz között fekvő Déli-Shetland-szigetek legnagyobb szigetén, a György király-szigeten fekszik, s kizárólag tudományos kutatásokra használták. A tűz abban a gépteremben tört ki, ahol az áramfejlesztő generátorok vannak.

Brazil sajtóértesülések szerint egy robbanás okozta a tüzet, de ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg a hatóságok.

A sebesültet és a kutatókat, köztük két spanyolt, helikopterekkel az Eduardo Frei nevű chilei kutatóállomásra szállították, s onnan az argentin légierő C-130-as gépe vitte őket tovább a chilei Punta Arenas városba.

Az állomás vezetője és tucatnyi brazil haditengerész előbb az állomáson maradt és megpróbálta megfékezni a tüzet, de a kedvezőtlen időjárás miatt fel kellett adniuk a kísérletet, és őket is evakuálták.

Chiléből a brazil légierő szállítja haza a kutatóállomás személyzetét. Dilma Roussef brazil államfő részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjainak, s azt ígérte, hogy újjáépítik a kutatóállomást.

Mintegy harminc ország, valamennyi az Antarktisz-egyezmény aláírója, működtet tudományos kutatóállomást a 14 millió négyzetkilométeres sarkvidéki területen. Brazília 1984-ben hozta létre kutatóállomását, ahol a klímaváltozást és a tengeri ökoszisztémát tanulmányozták tudósok.

A brazil haditengerészet éppen szombaton erősítette meg azt a sajtóértesülést, hogy viharba került és elsüllyedt egy, a kutatóállomásra különleges dízelolajat szállító hajó.

Az Estado de Sao Paulo című napilap úgy tudja, hogy még decemberben történt az eset, de ezt nem erősítették meg hivatalosan. Annyit tudni, hogy a tízezer liter üzemanyagot szállító hajó a György király-sziget partjától mintegy ezer méterre süllyedt el.

A Petrobras állami olajvállalat által bérelt speciális hajó a jövő héten megpróbálja kiemelni a negyven méteres mélységben fekvő vízi járművet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.