Az ország saját navigációs rendszerét szolgálja

Kína - Pályára állt a 11. műhold

Kínában szombatra virradóra sikeresen Föld körüli pályára állították az ország saját fejlesztésű globális navigációs és helymeghatározó rendszerét szolgáló 11. műholdat.

2012.02.25 10:10MTI

A Pejtou (Beidou) elnevezésű tájoló rendszert Kína 2000-ben kezdte kiépíteni, hogy függetlenítse magát az amerikai GPS-rendszertől. A tervek szerint 2020-ra készül el vele véglegesen.
   
A Szecsuan tartományi Hszicsang (Xichang) műholdfellövő központból indított műholdat a Hosszú Menetelés-3C hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára. Ez volt a 158. alkalom, hogy kínai Hosszú Menetelés hordozórakétát lőttek fel.
   
A Pejtou rendszer kísérleti szolgáltatását 2011. december 27-én kezdték meg, s a közlekedés, az időjárás-előrejelzés, a tengeri halászat, a víztan és a térképészet területén használják.
   
A kilövőközpont tájékoztatása szerint az időn további – a rendszerhez kapcsolódó – műholdak fellövésére kerül sor, amivel a szolgáltatás színvonalát, a lefedettség minőségét kívánják javítani.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.