Feszegetik a kutatók az egyes atomok határait

Emberi DNS-nyi adathordozó készült

A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók.

2012.01.13 08:25MTI

Egy bitnyi adat éppen tizenkét vasatomnyi helyen fér el az adathordozón. A tárolási sűrűség így százszor nagyobb mint az eddig használt merevlemezeken. Az új adathordozó ezzel eléri az emberi DNS tárolási képességeit - közölte a Max Planck Társaság (MPG).
   
"Az elektronika miniatürizálásával arra kerestük a választ, vajon a fejlődést lehet-e folytatni az egyes atomok határainak feszegetésével" - mondta el Sebastian Loth, az MPG munkatársa.
   
A szupertárolóval a kutatók olyan úgynevezett antiferromágneses anyagot hoztak létre, amelyet eddig alkalmatlannak tartottak adatok tárolására.
   
Az újdonságot a Science című szaklapban mutatták be.
   
A különleges adathordozó felépítésére csak különleges körülmények között van lehetőség, jelenleg csak mínusz 268 Celsius-fokos hőmérsékletnél stabil, ráadásul szerkezete csak atomról atomra építhető fel. Ez pedig csak egy pásztázó alagútmikroszkóppal (STM) lehetséges - fejtette ki Loth.
   
A hagyományos mágnesek, például az iránytűk rendszerint többek között olyan ferromágneses anyagokból állnak, mint a vas és a nikkel. A számítógépekben az adatbiteket apró ferromágneses pálcikákban helyezik el, ezeknek a tárolópontoknak pedig egymástól minimális távolságra van szükségük. Az antiferromágneses pálcikák ezzel szemben sűrűbben helyezkedhetnek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.