Jobb, ha eltüntetjük a lakásból?

Döbbenet - Növényvédőszer okozhat Parkinson-kórt?

Családi előfordulást vizsgáló esettanulmányok alapján amerikai kutatók kimutatták a növényvédőszerek és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggést.

2008.04.21 18:08MTI

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a Parkinson-betegségben szenvedő emberek kórelőzményében kétszer akkora gyakoriságában szerepel a növényvédőszerekkel való érintkezés, mint az egészséges embereknél. Ugyanakkor kevesen vizsgálták a növényvédőszerek bizonyos fajtái és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggéseket.

Dana Hancock, az észak-karolinai Duke Egytem kutatója és kollégái 319 Parkinson-kóros beteget és több mint 200 egészséges családtagjukat vizsgálták meg. Mint kiderült, a Parkinson-betegségben szenvedők esetében 61 százalékkal nagyobb volt a növényvédőszerek közvetlen hatásának a kimutatása, mint egészséges családtagjaiknál.

A rovarirtók és a gyomirtók egyaránt növelték a Parkonson-kór kockázatát. Legszignifikánsabb összefüggés az organikus klór- és foszforvegyületek esetében volt kimutatható - emelték ki a kutatók tanulmányukban, amely a BioMed Central Neurology című online tudományos folyóiratban látott napvilágot.

"A növényvédőszerek további vizsgálata révén beazonosíthatók azok a biológiai "ösvények", amelyeken keresztül a kemikáliák befolyásolják a Parkinson-kór kialakulását" - hangsúlyozták a tudósok.

A kapcsolat a vegyszerek és a betegség között olyan családoknál volt különösen hangsúlyos, ahol korábban nem fordult elő a Parkinson-kór. "Ez arra enged következtetni, hogy a sporadikus Parkinson-megbetegedéseknél a páciensek különösen érzékenyen reagáltak a növényvédőszerek toxikus hatására. Nem lehet azonban kizárni a kemikáliák hajlamosító hatását olyan egyéneknél sem, akiknek a családjában voltak Parkinson-betegek."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.