Torokfájást okoz, de gyógyít?

Itt a megoldás? - Hatásos hasnyálmirigyrákra a streptococcus!

A torokfájást okozó Streptococcus pyogenes felhasználható a hasnyálmirigyrák gyógyítására - állítják német kutatók.

2008.04.21 17:55MTI

A torokfájást okozó Streptococcus pyogenes felhasználható a hasnyálmirigyrák gyógyítására - állítják német kutatók.

Claudia Maletzki, a Rostocki Egyetem kutatója és kollégái felfedezték, hogy sejttenyészetben a Streptococcus pyogenes súlyos károsodást okozott a daganatos sejtekben. Ennek nyomán egérmodellen próbálták ki a kórokozó hatékonyságát az agresszív hasnyálmirigyrák esetében, amely gyakorlatilag nem reagál az ismert daganatellenes szerekre.

Az egereket emberi hasnyálmirigy-daganatos sejtekkel oltották be. A továbbiakban a kifejlődő tumorba élő Streptococcus-baktériumokat fecskendeztek be. Mint kiderült, az élő baktériumok egyetlen befecskendezése a tumor teljes visszafejlődését és pusztulását váltotta ki. A közvetlen rombolóhatás mellett a kórokozó specifikus tumorellenes immunválaszt is kiváltott.

"Tekintettel arra, hogy mennyire rosszak a hasnyálmirigy-tumoros betegek életkilátásai, sürgető szükségszerűség újfajta, szokatlan beavatkozások kifejlesztése. A páciensek sokat nyerhetnek az immunrendszert stimuláló alternatív gyógymódoknak köszönhetően" - mutatott rá Claudia Maletzki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.