Igen keményen ért földet

Túl meredeken szállt le a Szojuz TMA-11 - lényegében jól vannak az űrhajósok

Lényegében jól vannak a Szojuz TMA-11 teherűrhajóval igen keményen földet ért űrhajósok - derült ki hétfőn, a Moszkva melletti Csillagvárosban tartott sajtóértekezletükön.

2008.04.21 14:17MTI

Peggy Whitson, a Nemzetközi Űrállomás eddigi amerikai parancsnoka arról számolt be, hogy a fülében megérezte a ballisztikus pályán való szombati leszállást, s az izomgyengeséget az űrben töltött hosszú időnek tulajdonítja, de napról napra jobban érzi magát. Azt mondta: ez a leszállás nehezebb volt, mint az amerikai Shuttle űrkomppal, de nem félt. Hangsúlyozta, hogy a történtek ellenére nagyon megbízhatónak tartja az orosz űrhajókat.

"A tapasztalat azt mutatja, hogy a Szojuz űrhajók igen megbízhatóak, s remélem, az illetékesek tisztázzák majd, mi okozta, hogy ballisztikus pályán érkezett a földre a leszálló egység" - mondta. Hozzátette: nem észlelt túl nagy különbséget az előző repüléséhez képest. Jurij Malencsenko cáfolta, merő kitalálásnak minősítette azt a hírt, hogy születésnapján alkoholt fogyasztott volna az űrben. Hangsúlyozta: alkohol nincs, és soha nem is volt az űrállomáson.

"Ha lett volna, talán ittunk is volna az újévi ünnepek körül, amikor minden újságíró azt kérdezte, mit iszunk éjfélkor, de hát nem volt most sem, és máskor sem" - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy a ballisztikus pálya is előírásszerű, csak éppen a "tartalék változat". A dél-koreai Ji Szo Jeon elmondta: jól megijedt, hogy belehalhat a ballisztikus pályán való leszállásba, különösen, mivel látta a lángokat a leszálló egység körül, de aztán látva két utastársa arcát, amelyek nem mutattak különösebb izgalmat, ő is megnyugodott.

Azt is elmondta, hogy a leszálló egységben a külső égés nem vezetett a hőmérséklet emelkedéséhez. "Mérnökként szeretném tiszteletemről biztosítani a Szojuz orosz építőit" - mondta. Arról is szólt, hogy első dél-koreai űrhajósként igen nagy felelősséget érez, hogy leírja tapasztalatait, s elmondja azokat az illetékes kutatóknak és az érdeklődő gyerekeknek is. Hozzátette: nem érzi magát hősnek, csupán egyszerű dél-koreai nőnek, s ha volt hős az űrhajón, akkor az Peggy Whitson és Jurij Malencsenko. Végül beszámolt arról, hogy egy ígéretéhez híven elénekelt egy koreai dalt a Nemzetközi Űrállomáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.