A rabok szokatlan viselkedését figyelik majd

Jövőre már robotsmasszerek őrjáratoznak a dél-koreai börtönökben

Hamarosan szolgálatba állhatnak a dél-koreai büntetés-végrehajtó intézményekben az első robotbörtönőrök, "akik" éjszakai őrjárataikon képesek lesznek felismerni a rabok szokatlan viselkedését.

2011.11.26 08:24MTI

A robotfegyőrök prototípusát a tudásgazdasággal foglalkozó japán minisztérium által finanszírozott program keretében fejlesztették ki. A robotika egyike a kiemelt dél-koreai ipari ágazatoknak, az ország az e technológiában élen járó Japán mellett maga is nemzetközi vezető szerepre törekszik.
   
Az 1,5 méter magas, négy keréken közlekedő börtönfelügyelő robot rádiórendszere segítségével képes lesz kapcsolatot létesíteni a rabok és a börtön személyzete között - közölték a kriminalisztikával és a börtönökkel foglalkozó kutatók ázsiai fórumának (AFC) szöuli tanácskozásán. A szerkezet elektronikus jelfogói észlelik az öngyilkosságra vagy erőszakra utaló magatartást, és jelzik azt a szolgálatban lévő börtönszemélyzetnek.
   
A Jonhap dél-koreai hírügynökségnek nyilatkozva Li Baik Csul, a Kiongdzsi Egyetem tanára elmondta, hogy a robotfejlesztők kidolgozták az éjjeli őrjáratra tervezett berendezés működési rendszerét, már csak a finomítás van hátra: ezzel azt akarják elérni, hogy a gépőr barátinak tűnjön a foglyok számára is.
   
A robot a kutatók szerint lehetővé tenné a börtönőrök számára, hogy több időt szenteljenek a raboknak, mivel megszabadítaná őket a fáradságos éjszakai őrjáratoktól.
   
Az ország déli részén lévő Pohang egyik börtönében márciusban kerül sor a három első robotfegyőr tesztelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.