Aggódnak a klímaszakértők

Tönkretehetik a bolygót az ózonbarát HFC gázok

A szakértők szerint az ózonbarát HFC gázok egyre növekvő használatának súlyos következményei lehetnek a jövőben a globális éghajlatváltozás szempontjából.

2011.11.22 12:42MTI

Egy friss ENSZ-jelentés szerint a fluorozott szénhidrogének (HFC) légkörbe juttatása  a jövőben akár a teljes károsanyag-kibocsátás 20 százalékát is kiteheti, és jelentősen hátráltathatja a klímaváltozás visszaszorítására irányuló törekvéseket. A hűtőszekrény és légkondicionáló berendezésekben használt HFC-ket az ózonrétegre káros CFC-k (telített freonok) és HCFC-k (telítetlen freonok) helyett vezették be, mivel azokat az ózonréteget lebontó anyagokról szóló Montreali Jegyzőkönyv 1989-es életbe lépése után kezdtek kivonni forgalomból.
   
Az eredményeket a jegyzőkönyvet aláíró felek hétfőn kezdődött 23. találkozóján ismertették. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által készített HFCs: A Critical Link in Protecting Climate and The Ozone Layer (HFC-k: Döntő fontosságú láncszem az éghajlat és az ózonréteg védelmében) elnevezésű tanulmány előrejelzései szerint a HFC gázok globális felmelegedéshez való hozzájárulása 2050-re a közlekedési szektor kibocsátásának jelenlegi potenciáljával válhat egyenlővé.
   
A jegyzőkönyvet két évvel azután léptették életbe, hogy kiderült: néhány gáz, köztük a CFC-k és a HCFC-k a felelősek a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás elnyelését biztosító ózonrétegen keletkezett "lyukért". A korlátozásnak köszönhetően 2009-re 98 százalékkal sikerült visszaszorítani a jegyzőkönyvben megnevezett anyagok használatát.
   
A helyettük bevezetett HFC-k azonban üvegházhatású gázokként viselkednek a légkörben: nem károsítják ugyan az ózonréteget, de a növekvő használatuk miatt úgy felhalmozódhatnak a légkörben, hogy ezzel jelentősen hátráltathatják az ember okozta globális felmelegedés korlátozására irányuló törekvéseket. 
  
A szerzők hangsúlyozták azt is, hogy nem mindegyik HFC gáznak van ilyen hatása az éghajlatra nézve. "A néhány évnél hosszabb élettartamú HFC-k jobban összegyűlnek a légkörben, és emiatt erőteljesebben befolyásolják az éghajlatot" - idézte a jelentés a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.
   
A kutatók szerint a jövőben várhatóan világszerte növekedni fog a HFC gázok használata, elsősorban a gyarapodó gazdaságok és globális népesség megsokszorozódó igényei miatt. A szerzők felsorolnak néhány lehetséges megoldást a probléma kezelésére. Ezek közé tartozik a légkondicionáló egységek igénybe vételét csökkentő épületek tervezése, hab helyett rostszálas szigetelőrétegek használata, illetve olyan klímabarát HFC-k alkalmazása, amelyeknek rövidebb az élettartamuk a légkörben (évek helyett csak hónapok).

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.