Újabb neutrínó tesztet hajtottak végre

Ismét meghaladták a fénysebességet a szubatomi részecskék

A francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) bejelentette: neutrínók - szubatomi részecskék - ismét gyorsabbnak bizonyultak a fénynél a legújabb, Svájc és Olaszország között 730 kilométeres távon elvégzett kísérletek során.

2011.11.18 23:48MTI

Az első méréskor felmerült lehetséges hibaforrás kiküszöbölésére az Opera elnevezésű nemzetközi kísérletet végző csapat protonnyaláb segítségével ismét igen nagy áthatoló képességű neutrínókat állított elő, amelyeket a földkérgen keresztül a közép-olaszországi Gran Sasso földalatti laboratóriumába továbbítottak.
   
Az Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN által előállított új típusú protonnyalábbal pontosan meg tudtuk mérni egyenként a neutrínók haladási sebességét – mondta el Dario Autiero, a lyoni Atomfizikai Intézet kutatója, az Opera méréselemzési vezetője.
   
Az október végén megkezdett újabb kísérlet során húsz neutrínót érzékeltek Gran Sassóban. Az új mérések "nem változtatnak semmit" az eredetileg levont következtetésen, azaz azon, hogy a neutrínók – úgy tűnik – gyorsabban érkeznek meg, mint kellene" – közölte a CNRS.
   
Szeptember 22-én az Opera csapata bejelentette, hogy a neutrínók a korábban meghaladhatatlannak hitt határt, a vákuumbeli fénysebességet (közel 300 ezer km/s) alig több mint 6 kilométer/másodperces sebességgel túllépve tették meg a 730 kilométert.
   
"Az általunk regisztrált húsz neutrínó hasonló pontosságot mutatott, mint a többi 15 ezer, amelyeken az első mérés alapult" – közölte Autiero, hozzátéve, hogy az elemzés ezúttal "egyszerűbb" volt.
   
Autiero szerint további vizsgálatokra és független mérésekre van szükség, mielőtt megerősíthető, vagy megcáfolható, hogy a neutrínók sebessége meghaladja a fény vákuumbeli sebességét. Ha a fénysebesség meghaladása bebizonyosodik, újra kell gondolni a fizikatudományt, beleértve Einstein elméletét. A hitetlenkedő tudósok hónapokig próbálták meg ellenőrizni az általuk kapott eredményeket, mielőtt szeptemberben bejelentették volna őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.