Lerövidítették

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz űrhajó

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hétfő reggel a Bajkonurból egy Szojuz űrhajó - közölte az orosz űrhajózási hivatal, a Roszkoszmosz.

2011.11.14 08:09MTI

A Szojuz TMA-22 típusú orosz űrhajó a tervek szerint közép-európai idő szerint szerda reggel csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz, és több mint négy hónapot kering majd a Föld körül.

A három űrhajós, Anton Skaplerov, Anatolij Ivanisin és Daniel Burbank csatlakozik az ISS fedélzetén tartózkodó három - egy amerikai, egy orosz és egy japán - asztronautához.

Számos feladat vár rájuk az űrállomáson: két orosz teherűrhajót kell majd fogadniuk, és átcipelniük az érkező szállítmányt az ISS-re.Be kell indítaniuk egy orosz gyártmányú tudományos miniműholdat, amely villámkisüléseket fog vizsgálni a Föld légkörében.

Az űrhajósoknak több tucat kísérletet kell végrehajtaniuk, és űrséta is vár rájuk. Az űrmisszió időtartamát több mint egy hónappal le kellett rövidíteni a Progressz M-12M teherűrhajó augusztusi elvesztése miatti késedelmek következtében. A Szojuz startja is közel két hónapot késett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.