Az egyetlen afrikai

Ősmedve a harapási erőbajnok

Egy ősmedve a szárazföldi emlősök harapási erőbajnoka - fedezték fel ausztrál kutatók.

2011.11.06 08:28MTI

Az állat 5 millió évvel ezelőtt élt - legalábbis akkortájt halt ki -, óriási volt: 2 méter 70 centi hosszú, és még magasabb, ha hátsó lábaira állt. Ezzel a nagyon XXL-es mérettel további rekordot tart: övé a minden idők leghatalmasabb medvefaja cím is. Az óriás ősmedve latinul az Agriotherium africanum névre "hallgat", mivel Afrikában élt.

A Newcastle-i Egyetem tudósai hat medvefaj koponyáinak háromdimenziós számítógépes modellezésével jutottak arra, hogy a mackógigász harapása a legerősebb közülük, és, hogy az összes szárazföldi emlősénél is "izmosabb" - adta hírül a BBC.

A vizsgálódás azt is megmutatta, hogy a ma élő medvefajták közül a jegesmedve harapása meglepően gyenge, állkapcsa nem is igazán húsevésre "terveződött", hanem inkább zsírszívásra. Ezek a ragadozók könnyű zsákmányra szakosodtak, például fókára, amely persze ételnek nehéz - zsírtartalma okán -, de elejteni könnyű.

Fotó: age-of-mammals.ucoz.ru


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.