Nem a hiányosságaikat kellene hangsúlyozni

Az autisztikus emberek különleges képességei

Egy kanadai kutató szerint az autisztikus emberek eltérő agyi szerkezetét nem hiányosságként kellene értékelni, miután a kutatások azt mutatják, hogy sokuk olyan tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezik, amelyek meghaladják azokét, akik nem ezzel az állapottal élnek.

2011.11.04 23:46MTI

Laurent Mottron, a Montreali Egyetem munkatársa Az autizmus ereje című provokatív cikkében kiáll amellett, amit szerinte a legújabb kutatási eredmények és saját tapasztalatai sugallnak: "ideje elkezdeni úgy gondolkozni az autizmusról, mint előnyről bizonyos területeken".
   
Mottron úgy véli, hogy a tudósok évtizedek óta nem megfelelő teszteket alkalmaznak az autisztikus tüneteket mutató emberek "visszamaradottságának" mérésére, és félreértelmezik az autisztikus erősségeket.
   
Saját munkája és élettapasztalata alapján a kutató hangsúlyozza, hogy az autisztikus személyeknek ritkán van szükségük kezelésre, viszont gyakorta támogatásra és lehetőségekre. Mottron szerint a tudománynak is ki kellene vennie a részét abból, hogy az autizmust ne tekintsék kijavítandó fogyatékosságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.