Ritkább, de gyakran

A férfiaknál agresszívebb a mellrák

A férfiaknál ritkábban diagnosztizálnak mellrákot - kevesebbszer, mint a női esetek 1 százaléka -, ám ekkor a daganat már gyakran előrehaladottabb állapotban van és később nagyobb valószínűséggel okozza a páciens halálát - állapította meg egy nemzetközi tanulmány.

2011.10.19 20:30MTI

A Szingapúri Nemzeti Egyetemen dolgozó Mikael Hartman által irányított kutatók Dánia, Finnország, Norvégia, Szingapúr, Svédország és Genf regisztrált emlőrákos eseteit vizsgálták meg 1970-is visszamenőleg. Az adatok szerint mintegy 460 ezer nőnél és 2700 férfinál állapítottak meg mellrákot.

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel terjedt át a betegség más testrészekre is mire felállították a diagnózist. Ők a nőknél kevesebb műtéti beavatkozáson és sugárkezelésen estek át, de a két nem egyenlő arányú kemoterápiás-, illetve hormonkezelésben részesült. A vizsgált időszakban a férfiaknak 72 százalékos, a nőknek 78 százalékos volt a túlélési esélyük a diagnózis felállítását követő öt évben.

"A melldaganatos férfiak tovább halogatják az orvosi látogatást, mint a hasonló tüneteket észlelő nők" - hangsúlyozta a szakember. A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a férfiaknál néhány hónapos eltérés van a tünetek észlelése és a betegség megállapítása között.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a férfiaknál a hatvanas-hetvenes éveik környékén állapítják meg az emlőrákot. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha a férfiak sugárzásnak vannak kitéve, vagy a megnövekedett ösztrogént szintet okozó májzsugorodással, illetve Klinefelter-szindrómával küzdenek.

A nőknek a negyvenes-ötvenes éveiktől kezdődően ajánlják a rendszeres mammográfiás vizsgálatot, amelynek köszönhetően gyakran a tünetek jelentkezése előtt sikerül kiszűrni a rákot. A szűrésre vonatkozó útmutatók kidolgozását végző amerikai szerv azonban nem javasol rendszeres kivizsgálást a tünetmentes férfiak számára.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.