Kiadós vacsora százötvenezer évvel ezelőttről

Imádta a tenger gyümölcseit a neandervölgyi ember

A tenger gyümölcseit fogyasztotta a neandervölgyi ember százötvenezer évvel ezelőtt, százezer évvel korábban, mint eddig feltételezték.

2011.09.15 22:39MTI

A kutatók Miguel Cortes Sanches, a Sevillai Egyetem tudósával az élen Spanyolország déli részén, a Torremolinos város közelében lévő Bajondillo-barlangban végeztek feltárásokat, ahol kőeszközök sokaságát találták.

Rengeteg megpörkölődött rákpáncélt és kagylóhéjat találtak, a radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint e leletek 150 ezer évesek.

"Az eddigi legrégebbi olyan leletek, amelyek arról tanúskodnak, hogy a neandervölgyi ember nem vetette meg a tenger gyümölcseit, mindössze ötvenezer évesek" - hangsúlyozta Francisco Jimenes Espejo, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács tagja, aki részese volt a vizsgálatoknak.

Mint kifejtette, a kutatók közül sokan a tenger gyümölcseinek fogyasztását a modern emberre jellemző alkalmazkodási mechanizmusnak tartanak, amely előnyt jelentett a Homo sapiens számára, és lehetővé tette a "terjeszkedését".

"A Homo sapiens már 164 ezer éve fogyasztotta Dél-Afrikában a tenger gyümölcseit. Mostani kutatásaink viszont azt bizonyítják, hogy az Ibériai-félsziget déli részén ezzel majdnem egy időben a Homo neanderthalensis étrendjében is szerepeltek a rákfélék és a kagylók" - jegyezte meg Francisco Jimenes Espejo.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.