Szöveti sérüléseket foltoznának

"Csomagolóanyag" élő sejtek megóvására

Kínai tudósok olyan "csomagolóanyagot" fejlesztettek ki, amellyel be lehet burkolni az élő sejteket, s így megőrizni őket - a módszer a kutatók reményei szerint sejtátültetés révén szöveti sérülések "befoltozására" lehet alkalmas, valamint a daganatos betegségek elleni küzdelemben nyerhet polgárjogot.

2008.04.10 13:59MTI

A kutatók az Angewandte Chemie című szaklapban számoltak be a módszerről, amellyel az élesztőgombák sejtjei köré növesztettek mesterséges héjat. Az ásványi burkolatnak köszönhetően a sejtek több mint 80 százaléka szobahőmérsékleten egy hónapon túl is életben volt. A "csomagolatlan" élesztőgombasejtek egy hónapon belül elpusztultak. "A burkolóanyagot kalciumfoszfátból állítottuk elő, abból a vegyületből, amely az emlősök csont- és foganyagát alkotja. Ez biológiailag kompatibilis és a sejtek életben maradnak, miután becsomagoltuk őket" - hangsúlyozta Tang Zsuj-kang (Tang Ruikang), a Csöcsiangi (Zhejiang) Egyetem kutatója.
 
Ismertetése szerint a burkolat funkciója nagyjából olyan, mint a ruházaté. Az öltözék nem változtatja meg az emberi természetet, viszont megóv az időjárás viszontagságaitól. A kutatókat egyébként a tojáshéj egyszerűsége inspirálta: egyetlen sejt megóvására egy vékony ásványi védőréteg alakul ki. Szintetikus molekulákat felhasználva, amelyek "állványzatként" működtek, sikerült kalciumfoszfát burkot növeszteni az élesztőgombasejtek köré. 

Tang Zsuj-kang terveiben szerepel humánsejtek "beburkolása" is, mielőtt beültetnék ezeket törött csontok, vagy szövetsérülések "befoltozására". "Amikor a csontokban ültetünk be sejteket, ezeket nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani. Ezzel a technikával viszont becsomagolhatjuk a sejteket és hosszú időn át szobahőmérsékleten tarthatjuk életben, majd egy élő szervezetbe beültethetjük őket" - mondta Tang Zsuj-kang. 

A kutató reményei szerint a módszer valaha daganatos sejtek megsemmisítésére is alkalmas lesz. "Becsomagolhatunk vírusokat, majd kézbesíthetjük ezeked a daganatos sejteknek. A tumorsejtek szívesen fogyasztják a kalciumfoszfátot, ám miután feltörték a védőburkot, a kiszabaduló vírusok megehetik a daganatot" - ismertette elképzeléseit kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.