Putyin szerint tovább kutatják a bolygókat

Oroszország visszatér a Naprendszerbe

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a X. Moszkvai Légi és Űrkutatási Szalon (MAKSZ) hivatalos megnyitóján szerdán, a Moszkva melletti Zsukovszkijban bejelentette: Oroszország visszatér a Naprendszer bolygóinak kutatásához.

2011.08.17 16:19MTI

Putyin leszögezte, hogy az állam továbbra is támogatni fogja az űrkutatást, s ezt abszolút stratégiai prioritásnak tekinti, tekintet nélkül a nemzetközi és az orosz gazdaság ismert nehézségeire.
   
Oroszország az űrkutatásra legtöbbet költő négy ország között van, s a 2009-2011 közötti időszakban a repülőgépipar fejlesztésének keretében e célra több mint 270 milliárd rubelt költött - jelentett ki  az orosz miniszterelnök.
   
Bejelentette: döntés született a Zsukovszkijban lévő légi központ jelentős fejlesztéséről. Nemzeti repülőgép-gyártási központot szándékoznak itt kialakítani, az orosz repülőgépgyártás innovációs magját, számos tudományos kutatóintézettel, gyártási klaszterrel és megfelelő szociális és közlekedési infrastruktúrával, és a repülés történetét bemutató múzeummal. Reményét fejezte ki, hogy a 2013-ban megrendezendő, következő MAKSZ-ra, felépül az új, egyesült orosz repülőgép-gyártási korporáció főhadiszállása és a nemzeti központ más létesítményei.
   
A MAKSZ a világ egyik legnagyobb légi szalonja, amely az orosz és a nemzetközi repülőgépgyártás legújabb eredményeit mutatja be. Az üzleti kapcsolatok felvétele és ápolása, a kooperációk fejlesztése mellett minden alkalommal hatalmas értékű szerződéseket írnak alá a kiállításon, és a szakemberek tudományos konferenciákon, szimpoziumokon találkoznak.
   
Az idei MAKSZ fő attrakciójának a PAK FA T-50 típusú, ötödik generációs orosz vadászrepülőgép bemutatós repülései számítanak. Ezt a gépet 2016-ban szándékoznak hadrendbe állítani az orosz hadseregben.
   
Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a Boeing 787 Dreamliner, amelynek tervezésében orosz szakemberek is részt vettek, s amelynek némely alkatrészeit Oroszországban gyártják.
   
A kiállítás látogatói első ízben láthatják az Airbus A-308 típusú gépét, amely a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe.
   
Négyéves szünet után első ízben megcsodálhatók Zsukovszkijban az amerikai légierő egyes géptípusai is.

Gazdag kiállításokkal mutatkoznak be az űrkutatási- és rakétaipar orosz vállalatai is.
   
Szerdán bemutató repüléseket rendezett a három legnevesebb orosz repülő csoport és az új vadászrepülőgép, és ugyancsak Putyin látogatásához időzítve jelentős szerződéseket írtak alá. A szervezők összesen mintegy hárommilliárd dollár értékű szerződések aláírására számítanak a kiállítás során. 
   
A kiállítás vasárnapig tart nyitva, és a várt mintegy félmillió látogató 40 ország 842 vállalatának száznál jóval több repülőgépével, helikopterével, és a repülőgépgyártáshoz kapcsolódó termékeivel ismerkedhet meg: csak a bemutató repüléseken naponta 109 különféle gép vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.